Back to projects

ProjectBluff House

Description

Bluff House is a project which responds to the challenges of its’ dual interface of both the Victorian coastline and the neighbouring countryside. The building also addresses the evolving brief of a part-time holiday home which will ultimately become a more permanent residence. The building sits atop an escarpment in the seaside township on Victoria’s Mornington Peninsula. The view to the rural north is serene and bucolic with views over rolling paddocks, defined by rows of pine windbreaks.  The south is a rugged seascape of the Bay and nearby Bass Straight. The site is located on a transition point between two geologies, resulting in a land slip affected site. This culminates at a point where the views to a nearby headland are at their best. Deep bored piers anchor the building to the crest of the allotment. Whilst the upper floor plate cantilevers out over the steep terrain below. This gives its occupants a feeling of leaning over the edge. This facade is clad in tailored narrow blackbutt timber boards. The more inclement southern orientation has resulted in a brooding and sharp composition of dark painted steel and glass. The two facades are not seen together yet co-exist. The geometry resulting from the angles in both garden and building offer a multitude of refuges from sun and wind in this exposed location.

Stage Recently Completed