Back to projects

ProjectThe Eyrie

Description

The Eyrie infill contemporary row house is located within one of Melbourne’s earliest established settlements outside of the CBD. The Architectural response acknowledges the intactness of the Victorian-era streetscape as well as inserting a clearly recognisable new building. The insertion adopts the predominant 2 storey above ground language of its neighbours but includes a concealed third level sitting below a pitched roof. The façade elements of stone clad blade wall columns, cantilevered metal verandah roofs and folded parapets are part of the vernacular heritage language but the elements have been re-interpreted. The bluestone cladding and perforated bronze metal recede into the streetscape. The interiors insert a lightness and brightness to the house. The 4 level staircase acts as a central light well, complete with a folded perforated white metal feature wall: the iron curtain! The ground floor opens onto a front and rear garden, the top level loft is the unexpected highlight, soaring ceilings opening onto landscaped terraces with distant views. The Client brief was demanding for a 280sqm site but the adoption of a discreetly concealed 4 levels of accommodation (including a basement) was able to satisfy all of the heritage, architectural and aesthetic requirements of this finely tuned project.