Back to projects

ProjectStudley Park

Description

The steeply contoured topography, distant view lines, native vegetation and proximity to the Yarra has demanded a design response different from that of the rest of Melbourne. This house uses the language of the cantilevered box forms of the modernist ‘50s Studley Park neighbourhood character.  These forms are cut into the site slope allowing views into the courtyard, as well as satisfying the clients’ spatial requirements and minimising front elevation bulk.

Meanwhile, the middle level is aligned to maximise north light and to look out towards the west, the topmost level provides views of the city. Green-grey concrete is used for the landscaping, walls and floor slabs, as well as the roofs that are covered in crushed bluestone rocks.  The dark bronze metal components, glass, continuous external blinds and frameless balustrades form simple, serene planes that contrast with the tension created by the misalignment of the three levels and the placement of the top level on six slender columns.